Asta Huutonen: Linnut

Asta Huutosen näyttely Taidekeskus Järvilinnassa.

“Linnut ovat aina läsnä, niin kuoleman hetkellä kuin uuden syntyessä. Ne symboloivat minulle vapautta johonkin, mitä minun ei tarvitse tietää.”

Näyttelyn työt ovat valmistuneet vuonna 2021. Poikkeuksena taulu ”Polte”, jonka maalasin vuonna 2018 ja se on väitöskirjani taiteellisen produktion jatkumoa. Väitöskirjani tutkimusaiheena oli alitajunta, tutkimukseni taiteellisessa produktiossani löysin surrealisteilta rohkeuden heittäytyä rationaalisen tuolle puolen. Luotan intuitioon. En tiedä etukäteen, miltä maalaukseni näyttää, enkä maalaamisen aikana, mihin maalaamiseni on menossa.

Maalaamiseni on varauksetonta ja vilpitöntä, ajoittain sokeaa epätoivoista yrittämistä. Ensin syntyy kuva ja sitten kypsyy tarina. Maalaamistani voisi verrata spontaaniin performanssiin tai jazz-muusikon improvisointiin.”

Asta Huutonen ent. Sutton (s. 1965 Kramfors) väitteli taiteen tohtoriksi Lapin yliopistosta. Hän asuu ja työskentelee Jyväskylässä. Hänen teoksiaan on lukuisissa yksityiskokoelmissa. Maalaamisen lisäksi hän on kehittänyt Mandala Wu-hsin – matkalla minuuteen maalauskursseja, jotka perustuvat hänen väitöskirjaansa Art and Unconscious: A Semiotic Case Study of the Painting Process (2014).

Kuvassa teos ”Pingviini” (2021).

Näyttely on esillä Taidekeskus Järvilinnan Linnasalissa 5.1. – 6.2.2022 ke-su klo 12-17. Tervetuloa!