Hyvä tietää Laukaasta

Boostaa tietosi Laukaasta

Tekemisen meininkiä

Laukaata, sen kyliä ja asukkaita on aina yhdistänyt tekemisen meininki. Vanhimmat jäljet asutuksesta Laukaan alueella ovat 6000 vuoden takaa. Tuolta ajalta paikalliset ihmiset jättivät jälkeensä muun muassa ensimmäiset kalliomaalausaiheet Saraaveden itärannalla Laukaan kirkonkylää vastapäätä sijaitseviin Saraakallioihin. Laukaan kunnan logossa seikkailevan hirven esi-isä on yksi Saraakallioihin maalatuista kuva-aiheista.

Tämän taustan tietäen ei ole ihme, että Laukaa on yksi Keski-Suomen vanhimpia pitäjiä. Laukaan pitäjä perustettiin vuonna 1593. Pitäjää kutsuttiin myös Wanhaksi Laukaaksi ja kunnan pinta-ala oli alkujaan peräti 2 386 km². Laukaan emäpitäjästä on sittemmin muodostettu uusia kuntia ja kaupunkeja, kuten Jyväskylä ja Äänekoski, ja nyky-Laukaan pinta-ala on 825 km².
Laukaassa on jo 19 000 asukasta, jotka asuttavat neljää eri taajamaa, Laukaan kirkonkylää, Vihtavuorta, Leppävettä ja Lievestuoretta, sekä kymmeniä vireitä kyliä. Päätaajamat sijoittuvat nauhamaisesti Saraaveden, Leppäveden ja Lievestuoreenjärven muodostaman vesistöaltaan itä- ja eteläpuolelle. Laukaan pinta-alasta 21 % onkin vesistöjä. Laukaan Saraavedessä yhtyvät Saarijärven, Viitasaaren ja Rautalammin vesireitit.

(Kuva: Saraakallion kalliomaalaukset)

Kolmen vesireitin sydämessä

Keiteleen ja Päijänteen vesistöt yhdistävästä Keiteleen kanavasta valtaosa sijaitsee Laukaan kunnan alueella. Kanava rakennettiin vuosina 1990–1993 teollisuuden puiden uittoihin ja veneilyyn. Kanava oli uitto- ja veneilykäytössä vuodet 1994–2002. Viime vuosina veneilijät ja retkeilijät ovat löytäneet uudelleen kanavareitin. Kanavareitin varrella on muutama palvelusatama ja rauhallisia retkisatamia. Melojan unelman reitistä tekevät kapeikot ja kulttuurimaisemat reittien varrella sekä jännittävät kosket. Laukaasta koilliseen sijaitsee uusi myös Etelä-Konneveden kansallispuisto.

Aikoinaan vauraan maanviljelyspitäjän nykypäivää ovat monipuoliset palvelut ja yritystoiminta, matkailukohteet kuten Peurunka ja Varjola sekä piilotetut luonnon aarteet kuten Hitonhauta, Hyyppäänvuori ja Saraakallion kalliomaalaukset. Laukaassa on myös tutkitusti Keski-Suomen tyytyväisimmät asukkaat.

 

 

Rallia, rockia ja taidetta

Laukaa tunnetaan aktiivisesta elämäntavasta, monista urheilu- ja kulttuuritapahtumista. Tunnetuimpia Laukaan tapahtumia ovat vuosittain järjestettävät musiikkifestivaalit Laukaan Satama Festival ja John Smith Rock Festivalin. Jos aikoinaan ralliautoilija Juha Kankkunen nosti Laukaan maailmankartalle, nykyisin sen tekevät upeat paikalliset taitelijat, elämys- ja ohjelmapalveluyrittäjät, Laukaasta ponnistavat urheilijat kuten yhdistetyn urheilija Eero Hirvonen ja jokainen laukaalainen!

Tuhansia vuosia sitten syttynyt tekemisen meininki jatkuu edelleen Laukaassa.

(Kuva: Jaakko Manninen @ John Smith Rock Festival)