Hyyppäänvuori

Ainutlaatuinen retkikohde, jonka kallioilta avautuvat henkeäsalpaavat maisemat järvenselille ja ympäröivään metsämaisemaan.

Keski-Suomen ”Koli”

Jylhä Hyyppäänvuori on ainutlaatuinen retkikohde Keski-Suomessa. Sen huippu kohoaa 160 metriä alla olevaa syvännettä korkeammalle Lievestuoreenjärven lounaisrannalla Laukaassa. Hyyppäänvuoren kallioilta avautuvat upeat maisemat Lievestuoreenjärven selälle ja saariin sekä ympäröivään metsämaisemaan. Hyyppäänvuorta kutsutaan myös Keski-Suomen Koliksi.

Jääkauden nykyiseen asuunsa muovaaman Hyyppäänvuoren laella on näköalapaikka, lakkapäämäntyjä ja keloja sekä Metsähallituksen rauhoittama luonnonhoitometsä. Vuoren alla pitkälle Lievestuoreen järvelle ulottuu Paarmaniemi, jonka kärjessä on laaja, tasainen veneilijöiden suosima Paarmakallio. Lakiosaa kiertää pystysuora kallioseinämä, muinaisranta. Kalliorinteisiin on jääkausi halkaissut luolastoja, joita pitkin uskaliaimmat kipuavat vuoren päälle.

Hyyppäänvuori on geologialtaan, maisemiltaan, kasvillisuudeltaan ja eläimistöltään arvokas erämainen Natura 2000 -aluetta. Karhulammen rannassa Hyyppäänvuoren juurella on partiolaisten maja.

Jyrkät rinteet ja sammalpeitteiset kalliot kiittävät vastuullista retkeilijää

Kohteessa on vaativa maasto. Vuoren rinteet ovat jyrkät ja kosteina liukkaat, joten pitäväpohjaiset kengät vaaditaan. Kohde ei sovi liikuntarajoitteisille. Kunnioita alueen herkkään luontoa ja kulje polkuja pitkin kasvillisuuden ja sammaleisten rinteiden säästämiseksi.

Kulku Hyyppäänvuorelle yksi ajoreitti

Reitti kohteeseen kulkee Laukaan Savion ja Puttolan kylien halki. Hyyppäänvuorelle pääsee nousemaan useaa eri reittiä. Pienet puiset Hyyppää-kyltit opastavat retkeilijät Saviolta Puttolantien, Lummelahdentien ja Hyyppääntien kautta retkeilyreitin alkuun.

Jyväskylän suunnasta: 
Aja valtatie 9:ää Jyväskylästä noin 20 km ja käänny jyrkän ylämäen jälkeen vasemmalle tielle 640, Laukaa.
Aja 4,5 kilometriä Savion kylään, jossa käänny oikealle Puttolantielle.
Aja 4,3 kilometriä ja käänny risteyksessä loivasti oikealle Lummelahdentielle.
Jatka 2,6 km, jonka jälkeen kaarra vasemmalle Hyyppääntielle ja jatka 1 km. Ajo Ruoholahdentien yksityistien kautta ei ole sallittu.
Vasemmalla on autoille parkkilevike, josta on opasteet Hyyppäänvuorelle vievälle polulle.

Aluksi polku on leveä ja helppokulkuinen ja muuttuu jyrkäksi sammaleiden ja varpujen peittämäksi kallioksi. Lyhintä reittiä vuoren päälle on polkua pitkin matkaa runsas kilometri.

Veneellä Hyyppäälle

Veneilijöille merkittyä reittiä Hyyppäälle ei ole. Vene on mahdollista jättää ankkuriin Paarmaniemen kärjessä olevan litteän Paarmakallion reunaan, jos keli sallii. Toinen mahdollisuus on tuoda se matalaan hiekkarantaan, joka on Hyyppään juurella Koukonlahdessa.

Kelirikon aikaan ei autolla Hyyppäälle

Keväällä teiden sulaessa ja syksyn kelirikkoaikaan Hyyppäälle johtavat hiekkatiet eivät kestä ylimääräistä autoliikennettä. Asukkaiden ja muiden tien käyttäjien liikkuminen vaarantuu ja autot saattavat rikkoutua. Ajoitathan käyntisi Hyyppäälle muuhun vuodenaikaan.

Hyyppääntie 103, 41400 Lievestuore