Hyyppäänvuori

Ainutlaatuinen retkikohde, jonka kallioilta avautuvat henkeäsalpaavat maisemat järvenselille ja ympäröivään metsämaisemaan.

Keski-Suomen Koli

Jylhä Hyyppäänvuori on ainutlaatuinen retkikohde Keski-Suomessa. Sen huippu kohoaa uljaana 160 metriä alla olevaa syvännettä korkeammalle Lievestuoreenjärven lounaisrannalla Laukaassa. Hyyppäänvuoren mahtavilta kallioilta avautuvat upeat maisemat Lievestuoreenjärven selälle ja saariin sekä ympäröivään metsämaisemaan avautuvien maisemien vuoksi Hyyppäänvuorta kutsutaan myös Keski-Suomen Koliksi.

Jääkauden nykyiseen asuunsa muovaaman Hyyppäänvuoren laella on hieno näköalapaikka, lakkapäämäntyjä ja keloja sekä Metsähallituksen rauhoittama luonnonhoitometsä. Vuoren alla pitkälle Lievestuoreen järvelle ulottuu Paarmaniemi, jonka kärjessä on laaja, tasainen veneilijöiden suosima Paarmakallio. Lakiosaa kiertää pystysuora kallioseinämä, muinaisranta. Kalliorinteisiin on jääkausi halkaissut luolastoja, joita pitkin uskaliaimmat kipuavat vuoren päälle.

Hyyppäänvuori on geologialtaan, maisemiltaan, kasvillisuudeltaan ja eläimistöltään arvokas erämainen Natura 2000 -aluetta. Karhulammen rannassa Hyyppäänvuoren juurella on partiolaisten maja.

Maasto Hyyppäänvuorella

Kohteessa on vaativa maasto. Vuoren rinteet ovat jyrkät ja kosteina liukkaat, joten pitäväpohjaiset kengät vaaditaan. Kohde ei sovi liikuntarajoitteisille. Kunnioita alueen herkkään luontoa ja kulje pääasiassa polkuja pitkin sammaleisten rinteiden säästämiseksi.

Opastus kohteeseen:

Reitti kohteeseen kulkee Laukaan Savion ja Puttolan kylien halki. Hyyppäänvuorelle pääsee nousemaan useaa eri reittiä. Pienet puiset Hyyppää-kyltit opastavat retkeilijät Puttolantieltä Saviolta Hyyppäänvuorelle.

Jyväskylän suunnasta: Aja valtatie 9:ää Jyväskylästä noin 20 km ja käänny jyrkän ylämäen jälkeen vasemmalle tielle 640, Laukaa. Aja 4,5 kilometriä Savion kylään, jossa käänny oikealle Puttolantielle (kyltti Savion ala-aste/Puttolantie). Aja 4,3 kilometriä ja käänny risteyksessä loivasti oikealle Lummelahdentielle. Jatka 2,6 km, jonka jälkeen kaarra vasemmalle Hyyppääntielle ja jatka 1 km. Vasemmalla on autojen parkkilevike, josta on opasteet Hyyppäänvuorelle vievälle polulle.

Aluksi polku on leveä ja helppokulkuinen ja muuttuu jyrkäksi sammaleiden ja varpujen peittämäksi kallioksi. Lyhintä reittiä vuoren päälle on polkua pitkin matkaa runsas kilometri.

Veneellä Hyyppäälle

Veneilijöille merkittyä reittiä Hyyppäälle ei vielä ole. Vene on mahdollista jättää ankkuriin Paarmaniemen kärjessä olevan litteän Paarmakallion reunaan, jos keli sallii. Toinen mahdollisuus on tuoda se matalaan hiekkarantaan, joka on Hyyppään juurella Koukonlahdessa.

Hyyppääntie, 41400 Lievestuore
X
X
X