Multamäen luontopolku

Multamäen luontopolulta löydät suomalaisen metsäluonnon kauneutta ja monimuotoisuutta jylhissä harju- ja järvimaisemissa.

Löytöretkelle suomalaiseen metsään

Multamäen luontopolku kiertää Peurunkajärven koillisrannalla jylhän Multamäen rinteillä nousten 210 m korkean mäen päälle. Maaston vaihtelevuus, jääkauden jäljet maisemassa, hienot näkymät Peurunkajärvelle, marja- ja sienimaastot ja hyvät taukopaikat ovat tehneet Multamäestä suositun retkipaikan.

Multamäen luontopolun taulut kertovat jääkauden jäljistä maisemassa, miten elämä kasvoi paljaaseen maahan jääkauden jälkeen sekä Suomalaisen metsäluonnon monimuotoisuudesta.

Multamäen luontopolku soveltuu monenlaiseen ulkoiluun ja päiväretkeilyyn. Jos haluat sykkeen nousemaan, se onnistuu Multamäen päälle menevissä portaissa. Tai voit kulkea rauhassa ympäröivään luontoon tutustuen. Eväitä voi nauttia nuotion äärellä Multamäen päällä olevassa kodassa tai Peurunkajärven rannalla sijaitsevalla laavulla.

Multamäen luontopolku palvelee läheisen Multamäen leirikeskuksen asiakkaita. Luontopolkuun tutustuminen tuo virkistävää ohjelmaa päiviin ja on oivana tukena leirikoulujen pitäjille.

Kansainvälistä historiaa
Multamäen päällä on sijainnut Struven kolmiomittausketjun yksi mittauspiste. Sillä selvitettiin maapallon muotoa ja kokoa 1800-luvulla mittaamalla yhden pituuspiirin pituus maanpinnalla. Struven ketju kuuluu Unescon maailmanperintöluetteloon. Kodan lattian alla sijaitseva maanmittaustornin keskusmerkki on Muinaismuistolailla suojeltu.

Tietoja luontopolusta
Luontopolun pituus on 2,2 km ja korkeusvaihtelua reitin varrella on 105 m. Polku on merkitty maastoon viitoilla ja keltaisilla merkeillä. Paikoin kivikkoisella polulla hyvät jalkineet ovat suositeltavat. Kosteikkopaikkoihin on rakennettu pitkospuut niiden ylittämiseen. Multamäen päälle pääsee rinnettä myöten menevää polkua tai n. 100 m pituisia jyrkkiä portaita myöten. Huomio, että märkinä pitkospuut ja Multamäen portaat ovat liukkaat. Polulla ei ole talvikunnossapitoa.

Luontopolun varrella on 21 taulua aihealueinaan:
1. Tervetuloa Multamäen luontopolulle
2. Monimuotoiset jäkälät
3. Suon salaisuus
4. Metsän sammalmatto
5. Käpytikan haapakoti
6. Varpujen aatelia
7. Metsän valkea peitto
8. Puiden paluu
9. Jääkauden jäljet
10. Yoldiameren ranta
11. Veden voimien muovaamaa
12. Ancylusjärven ranta
13. Peurunkajärvi
14. Suppa
15. Uusi elämä rakentuu moreenin päälle
16. Teatteri
17. Siirtolohkare
18. Lähteikön rehevyyttä
19. Lähde
20. Tärkeät sienet
21. Metsän ahkerat työläiset

Alueen palvelut
Multamäen päällä on kota, näköalapaikka, ulkopöydät ja katos eväitten syöntiin, puuliiteri, roskis ja huussi. Peurunkajärven rannalla laavulla on puuvarasto ja roskis.

Reitin vaativuus
Multamäen päälle menevät jyrkät portaat ja rinnepolku eivät sovellu liikuntarajoitteiselle. Peurunkajärven ja Multamäen välissä menevä reitti on helppokulkuinen ja sitä myöten pääsee Peurunkajärven laavulle. Parkkipaikalta Peurunkajärven laavulle on matkaa yhteen suuntaa 1,3 km.

Ajo-ohjeet
Multamäen luontopolku sijaitsee Multamäen leirikeskuksen vieressä Laukaan kunnan luoteisosassa. Suolahdentieltä käännytään Peurungantielle ja ajetaan kylpylähotellin ohi. Tie kaartuu oikealle jatkuen Finnintienä, jota ajetaan 2,9 km. Käänny oikealle ja Multamäen leirikeskuksen suuntaan 800 m. Ensimmäinen luontopolun parkkipaikka on tien päässä ja toinen oikealle kääntyvän tien varrella.

Multamäelle pääsee Metsoreitiltä Peurungan ja Kuusaan väliltä lähtevää reittiä myöten. Yhteen suuntaan matkan pituus on n. 6 km kulkien korkeuseroiltaan vaativassa maastossa. Reitillä voi kulkea jalkaisin, pyöräilen ja ratsain sekä talvella hiihtäen.

Luontopolun kartta

Multamäen luontopolun kartta

Finnintie 292, 41350 Laukaa