Näkyväksi syntyneet – Taidetta ekspressiivisen taideterapian maailmasta

Näyttelyssä kokoelma ekspressiivisen taideterapian menetelmillä syntyneitä teoksia

Näyttelyssä on esillä kokoelma ekspressiivisen taideterapian menetelmillä syntyneitä teoksia, joiden tekijöinä on ryhmä alan ammattilaisia, taiteilijoita ja opiskelijoita.

Ekspressiivisen taideterapian menetelmät tuovat sisäiset ajatuksemme ja tunteemme näkyviksi – ulos maailmaan.
Monitaiteisuus – taiteidenvälisyys – kaikkien aistien käyttö, on menetelmän ydintä. Sisäinen tunne tarvitsee hahmon tullakseen ilmaistuksi ja ymmärretyksi. Liike, äänenkäyttö, sana, tanssi, ja usein visuaalisuus on se muoto, jolla saada kontakti näkymättömään, olla dialogissa sitä ihmetellen ja synnyttäen. Esim. kuvaan etäännytetty aihe keventää sisintä ja antaa uusia näkökulmia.

Luovan prosessin aikana tapahtuu paljon. Sitä voidaan käyttää ilmaisun janoon, virkistykseen, henkilökohtaiseen kasvuun tai varsinaiseen terapiaan ja traumojen käsittelyyn. Erilaisten ilmiöiden ja elämän kerrosten tutkailuun.
Ekspressiivinen menetelmä ei vaadi ennakkotaitoja, mutta harjaantuessa herkkyys ja ilmaisu voivat syventyä. Taiteiden välityksellä on mahdollista löytää yhteys toisiimme esteettisellä ja koskettavalla tavalla.

Osaan töistä on kirjoitettu jotakin prosessista. Mutta mitä Sinä – arvoisa katsoja – koet ja näet näiden näkyjen äärellä?

 

”Kaikesta ollaan raskaana ja sitten se synnytetään.
Jok´ikistä vaikutelmaa ja tunteen alkiota kannetaan omassa itsessä,
keskellä pimeää, tiedotonta ja sanomatonta; sen on saatava odottaa syvässä nöyryydessä jotta se tulisi kirkkaana ja uutena esiin:
tätä yksin on taiteilijan elämä,
olipa kyse ymmärtämisestä tai luomisesta.”

– Rainer Maria Rilke 1903

Näyttelyn taiteilijat: Leena Junnila, Sari Nissinen, Mari Sarviaho, Sanna Seesvalo, Päivi Suomalainen, Hannele Torniainen, Johanna Virkkumaa, Mikaela Wikström

Lisätietoja: inartes.fimuurlanopisto.fi
(teksti: Päivi Suomalainen)

”Näkyväksi syntyneet” -taidenäyttely esillä Taidekeskus Järvilinnassa 9.3.–3.4.2022, avoinna ke-su klo 12-17. Tervetuloa!

Kuvassa yksityiskohta teoksesta: Mikaela Wikström: Mille fleures