Pala sielusta – Surun ja toivon kuvia – Hannele Torniainen

Pala sielusta -näyttelyssä on esillä teoksia, jotka ovat syntyneet omakohtaisessa suruprosessissa.

Pala sielusta – näyttelyssä on esillä teoksia, jotka ovat syntyneet omakohtaisessa
suruprosessissa vuosien 2016-2022 aikana. Näyttelyssä on
esillä maalauksia, esineinstallaatioita ja runoja.

Luova työskentely on ollut minulle yksi tärkeä selviytymiskeino poikani poismenon jälkeen. Alkuvuosien teokset ovat ekspressiivisiä väripläjäyksiä, mutta viime aikoina teoksiin alkanut ilmestyä tunnistettavia muotoja ja jopa ihmishahmoja. Joku mainitsi joskus, että ekspressiivisyys on korvannut nykytaiteessa taiteellisen puurtamisen ja työnteon. Itselle on vaikea kuvitella, että nämä suuret sisäiset myllerrykset olisivat voineet tulla ulos millään muulla tavalla kuin miten ne nyt ovat tulleet, ekspressiivisesti.

Vaikeasta aiheesta huolimatta toivon, että teoksista välittyy myös toivoa, keveyttä ja kauneutta, koska koen, että kuolema on siirtymä toiseen maailmaan, ei kaiken loppu.”

Pojan kuolemaan johtaneet tapahtumat alkoivat urheiluharrastuksen parista, jossa poika joutui kokemaan kaltoinkohtelua aikuisen taholta. Tämä johti mielen särkymiseen, itsetuhoisiin ajatuksiin ja lopulta kuolemaan. Tapauksen johdosta perustettiin Väestöliiton ja urheiluseurojen organisoima urheileville nuorille suunnattu Et ole yksin –kampanja, joka on matalan kynnyksen avunsaanti kanava. Kampanjaa suojelee tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Kävin vuoden ajan Väestöliitossa puhumassa tästä asiasta, jotta kukaan ei joutuisi kokemaan samaa kuin poikani ja minä.”
www.etoleyksin.fi – Väestöliiton ja suomalaisen urheilun verkkosivut

Poikansa kuoleman jälkeen Hannele on kouluttautunut taideterapeuttisen ryhmänohjaajaksi ja pitää säännöllisesti ryhmiä kansalaisopistolla sekä sururyhmiä Surunauha ry:n vertaistuki ohjaajana. Viimeiset neljä vuotta hän on toiminut myös Taidekeskus Järvilinnan näyttelykoordinaattorina.