Saraakallion kalliomaalaukset avautuvat

Tutustumismatka kuvaaja-lääkäri Pekka Honkakosken johdolla Saraakallion kalliomaalausten taustoihin ja tarinoihin kuvin, sanoin ja videoin

Euroopan kalliotaidepäivää 9.10. vietetään Saraakallioiden kalliomaalausten kerrostumia ja niistä kumpuavia tarinoita tutkien. Kuvaaja-lääkäri-tutkimusmatkailija Pekka Honkakoski esittelee Saraakallion kalliomaalausten kuva-aiheita niiden tutkimiseen ja selittämiseen kehittämänsä innovatiivisen menetelmän avulla sanoin, kuvin ja videoin. 

Kalliotaidepäivän tapahtuma Laukaassa on avoin kaikille luonto-ja -kulttuurikohteista kiinnostuneille sekä elämys- ja tapahtuma-alan yrittäjille.

Ohjelma

  • Tervetulosanat, Laukaan kunta
  • Saraakallion kuva-aiheiden kertomaa Valokuvaaja-lääkäri-tutkimusmatkailija Pekka Honkakoski
  •  Saraakallion kalliomaalaukset kulttuurimatkailukohteena Lauri Jänis, projektipäällikkö, Culture in Nature -hanke
  • Laukaan kohteet Suomen ja maailmankartalle. Keskustelua ja ideointia

Tilaisuudessa on kahvitarjoilu. Tilaisuuden järjestää Culture in Nature -hanke.

Saraakallion kalliomaalaukset ovat kiehtova kalliomaalauskohde. Erityistä Euroopan mittakaavassa on niiden sijainti veden äärellä ja Fennoskandian laajimmat kalliomaalausten kuvakentät, joista on tunnistettu yli 100 kuva-aihetta. Vanhimmat kuva-aiheet on maalattu yli 6000 vuotta sitten ja ne saman ikäisiä kuin Egyptin hieroglyfit. Saraakallion kalliot sijaitsevat Laukaassa Saraaveden rannalla 10 minuutin venematkan päässä Laukaan satamasta. Puheenvuorossaan Pekka Honkakoski antaa myös vinkkejä yrityksille kalliomaalausten inspiroimien palveluiden kehittämiseen.

Euroopan kalliotaidepäivänä 9.10.2023 kalliomaalauskohteissa eri puolilla Eurooppaa järjestetään tapahtumia. Saraakallion kalliomaalaukset kuuluvat Prehistoric Rock Art Trails -verkostoon (PRAT-CARP), joka on yksi Euroopan kulttuurireiteistä. Euroopan kalliotaideverkostoon on hyväksytty noin 40 kohdetta eri puolilta Eurooppaa. Suomesta reittiverkostoon kuuluvat Saraakallion kalliomaalaukset Laukaasta ja Astuvansalmen kalliomaalaukset Mikkelin Ristiinasta.