Kallioiden kätkemää

Saraakallion kalliomaalaukset ovat 40 metriä korkeassa kalliomuodostumassa Laukaan kirkonkylää vastapäätä Saraaveden itärannalla. Saraakallissa on Fennoskandian laajin kalliomaalausten kuvakenttä, jossa on yli 100 kuva-aihetta tai niiden osaa. Kuvista näkyy selvästi vain 20, joista harjaantumaton tarkastelija hahmottaa ehkä viisi tai kuusi. Saraakalliota pidetään muinaisena pyhänä uhri- ja palvontapaikkana. Ensimmäiset maalatut kuva-aiheet ovat noin 7000 vuotta vanhoja.

Parhaiten maalauksia pääsee ihailemaan Saraavedeltä käsin veneestä tai talvella jäältä. Tietä pitkin paikan päälle löytäminen vaatii seikkailumieltä ja kallioilla liikkuminen suurta varovaisuutta. Kohde kuitenkin palkitsee löytäjänsä!

 

Saraakallion muodostuminen ja maalaukset

Saraakallio sijaitsi Heinolan harjun puhkeamisen aikoihin saaressa, joka oli 4,3 kilometriä pitkä ja 300–1800 metriä leveä. Saaren keskellä kohosi kukkula, jota kutsutaan Ahvenpyhäksi. Saaren länsireunassa oli noin 700 metriä pitkä niemi, jonka kärjessä Saraakallio oli. Vedenpinnan laskeuduttua +93 mpy yhdistyi saari pohjoisosastaan mantereeseen ja muodosti etelään työntyvän niemen. Ahvenpyhä hallitsee edelleen maisemaa ja näkyy kauaksi ympäröiville järville. Viitasaaren, ja Saarijärven vesireitit ohjautuvat Saraakallion edustalle Saraaveteen. Rautalammin vesireitin vedet ohjautuvat Tarvaalan ja Laukkavirran kautta Saraaveteen.

Heinolan harjun puhkeamisen jälkeen ja vedenpinnan korkeuden laskiessa Saraakalliosta paljastui jyrkkiä, osin jään silottamia kallioseinämiä. Kalliomaalausten maalaus alkoi varhaiskampakeraamisena aikana noin 5000 eaa.

Saraakallion maalausten kokonaismäärää ei tunneta. Todennettuja kuva-aiheita on noin 200 maalausta tai niiden osakatkelmaa. Kevään hiihtoretkellä, toukokuun ilta-auringossa ja syysmyrskyjen jälkeen voi kuva-aiheita tunteva kulkija erottaa kallioseinämistä kymmeniä selkeitä maalauksia.

Ylin maalaus sijaitsee 17,3 m ja alin 5,3 m korkeudella Saraaveden pinnasta. Ylimmät kämmenpainamat ja täyteishirvet on maalattu 4900 eaa. Maalauksien päättymisajankohtaa ei voi varmuudella tietää. Oletettavasti se ajoittuu pronssikauden alkuun (n. 1500–1000 eaa). Saraakallion kuvat ovat rapautuneita, kuluneita ja osin sammaleen peittämiä. Osaa kalliomaalauksista suojaa kallioperästä suotautunut ja uudelleen kiteytynyt kirkas kiviaineskerros.

Saraakalliolta 200 metriä kaakkoon sijaitsee toinen, matalampi maalauspaikka Saraakallio II.  Saraakallio II:n maalaukset ovat kuluneita, pienempikokoisia ihmis- ja eläinhahmoja.

Maalaukset on tehty rautaoksidipitoisella punamultaseoksella.  Kuva-aiheita on uudistettu voimallisesti ja maalattu päälle. Eräät yksittäiset maalaukset on päälle maalaamalla muutettu toiseksi aiheeksi.

Kuva-aiheita ovat hirvi, ihminen, vinoristi, vene, sarvi-veneaihe, käärme, kämmenpainamat, kaksoiskuvat, siksak ja geometriset kuviot.  Kuvat ovat yleensä pieniä, 20–30 cm ja harvoin 50 cm mittaisia. Saraakallion ylimmät täytemaalatut hirvieläimet ovat 100 cm:n mittaisia. Tasanteen seinämän hirvieläin on 50 cm, hirvenpääaiheinen vene on 48 cm ja käärme -sisilisko aiheeksi tulkittu kuvapari 26 cm–24 cm mittainen. Suomen kalliomaalaustaiteen kuvakoko on yleensä 9–80 cm. Harvoin kuva-aiheet ovat yli metrin mittaisia. Kalliomaalaukset ovat pyynti- ja keräilykulttuurissa eläneiden ihmisryhmien omia merkkejä, joiden merkitys on nykyihmiselle vieras.

Maisteri Heikki Hirvinen teki ilmoituksen Museovirastolle Saraakalliossa olevista maalauksista 1975.

Ajo-ohjeet:

Saraakallion kalliomaalaukset sijaitsevat yksityishenkilön maalla, eikä kalliomaalauksille ole virallista opastettua reittiä. Helpoiten maalauksille pääseekin Saraavedeltä käsin veneestä tai talvella jäältä. Esimerkiksi kesäaikaan Laukaan satamasta on mahdollista vuokrata kanootteja, joilla voi meloa suoraan Saraakallioiden alle.

Tietä pitkin kalliomaalauksille pääsee Saraaveden itäpuolelta Ränssintietä pitkin (Tarvaala–Kuusa -välillä). Kalliomaalauksille johtava polku on osittain umpeenkasvanut eikä ajantasaisia opasteita Ränssitieltä kalliomaalauksille ole. Saraakallioille johtavan polun pään löydät esimerkiksi Maanmittauslaitoksen karttapaikkapalvelusta (hae kohdetta suurennuslasi-toiminnolla nimellä Saraakallio). Virallista autojen paikoituslevikettä ei polun alussa ole, mutta auton voi lyhyeksi ajaksi jättää osittain umpeen kasvaneelle kääntöpaikalle tai Ränssintien varteen tai.

Sijaintikoordinaatit: N=6921106.938, E=448333.083 (ETRS-TM35FIN)

Ränssintie,
41370 Kuusa

Ränssintie 526

Ränssintie 526, Laukaa, Suomi

View larger map

#visitlaukaa

Voit jättää oman jälkesi jakamalla kuvia, kokemuksia tai muistoja Visit Laukaan some-kanavissa hashtagilla #visitlaukaa tai lähettämällä ehdotuksia myös muille seikkailijoille soveltuvista vierailukohteista ja tekemisestä.

Tehdään yhdessä Laukaa nauttimisen arvoiseksi paikaksi, Visit Laukaa!
X
X