Aikamatka esihistoriasta 1900-luvun maalaiselämään

Kalluntuvan pihapiiri rakennuksineen sekä rakennusten sisustus ja esineistö kertovat vähävaraisen laukaalaisen talonpoikaisperheen elämästä 1900-luvun alussa. Kotiseutumuseon asuinrakennus on 1700-luvulta ja siinä on kaksi tupaa: asuintupa ja ruokatupa. Asuintuvassa havainnollistetaan miesten ja naisten puhdetöiden tekoa, kun taas ruokatuvassa keskitytään ruuanlaittoon, leipomiseen ja ruokailuun.

Pihapiirin aitoissa voi tutustua nuorison kesäiseen tapaan nukkua aitassa. Maitoaitan esineistö havainnollistaa, miten ennen meijereitä maito jalostettiin kotona piimäksi, viiliksi ja voiksi. Esillä on myös säilytysastioita.

Kurkistus vaateaittaan paljastaa entisajan vaatekaapin, jossa erilaiset tekstiilit säilytettiin orsilla ja vaatearkuissa. Vilja-aitta viestii viljan tärkeydestä 1900-luvun alun ruokavaliossa.

Kaksikerroksisessa kokkotallissa voi tutustua entisajan hevosenhoitoon. Ristikkojalkainen varvasmylly muistuttaa, että entisaikaan jauhoja ei ostettu kaupasta, vaan ne jauhettiin itse.

Viljamakasiinissa kuvia, esineitä ja kertomuksia

 

Kotiseutumuseon vieressä sijaitsee kaksikerroksinen viljamakasiini. Sen perusnäyttely kertoo Laukaan historiaa esihistorialliselta ajalta aina 1900-luvulle. Lainajyvästöksi 1850-luvulla rakennettu makasiinin siilot kätkevät sisälleen mm. makasiinin historiasta, laukaalaisten koulunkäynnistä, puutöistä sekä kaupankäynnistä kertovat näyttelyt.

Kalluntuvan kotiseutumuseo sijaitsee Laukaan kirkonkylässä Laukaan kirkon alapuolella.

Aukioloajat

Museo rakennuksineen on avoinna yleisölle heinäkuussa, tutustu aukioloaikoihin. Muina aikoina tiedustele opastettua tutustumista museokylään Wanhan Laukaan kotiseutuyhdistyksestä.

Tutustu myös

Visit Laukaan blogiin: HIstorian lumoissa – Kalluntuvan kotiseutumuseo

Muut palvelut:

Kalluntupa

Saravedentie 5
41340 Laukaa

wlaukaa@gmail.com

#visitlaukaa

Voit jättää oman jälkesi jakamalla kuvia, kokemuksia tai muistoja Visit Laukaan some-kanavissa hashtagilla #visitlaukaa tai lähettämällä ehdotuksia myös muille seikkailijoille soveltuvista vierailukohteista ja tekemisestä.

Tehdään yhdessä Laukaa nauttimisen arvoiseksi paikaksi, Visit Laukaa!
X
X