Laukaata, sen kyliä ja asukkaita on aina yhdistänyt tekemisen meininki. Vanhimmat jäljet asutuksesta Laukaan alueella ovat 6000 vuoden takaa. Tuolta ajalta paikalliset ihmiset jättivät jälkeensä muun muassa ensimmäiset kalliomaalausaiheet Saraaveden itärannalla Laukaan kirkonkylää vastapäätä sijaitseviin Saraakallioihin. Laukaan kunnan logossa seikkailevan hirven esi-isä on yksi Saraakallioihin maalatuista kuva-aiheista.
Tämän taustan tietäen ei ole ihme, että Laukaa on yksi Keski-Suomen vanhimpia pitäjiä. Laukaan pitäjä perustettiin vuonna 1593. Pitäjää kutsuttiin myös Wanhaksi Laukaaksi ja kunnan pinta-ala oli alkujaan peräti 2 386 km². Laukaan emäpitäjästä on sittemmin muodostettu uusia kuntia ja kaupunkeja, kuten Jyväskylä ja Äänekoski, ja nyky-Laukaan pinta-ala on 825 km².
Laukaassa on jo 19 000 asukasta, jotka asuttavat neljää eri taajamaa, Laukaan kirkonkylää, Vihtavuorta, Leppävettä ja Lievestuoretta, sekä kymmeniä vireitä kyliä. Päätaajamat sijoittuvat nauhamaisesti Saraaveden, Leppäveden ja Lievestuoreenjärven muodostaman vesistöaltaan itä- ja eteläpuolelle. Laukaan pinta-alasta 21 % onkin vesistöjä. Laukaan Saraavedessä yhtyvät Saarijärven, Viitasaaren ja Rautalammin vesireitit.
(Kuva: Saraakallion kalliomaalaukset)