Elämää ennen vanhaan

Hartikan torpassa voi kokea ja nähdä, miten ennen vanhaan on eletty. Sen ensimmäinen asukas oli poppamiehenäkin tunnettu Kuusveden seppä, jonka suku oli lähtöisin Pohjan Torniosta. Tieto torpasta löytyy vuoden 1690 asutuskirjoista yhtenä Laukaan vanhimmista asuinpaikoista. Hartikan tilan pihapiiri on korkean ja kapean mäen harjanteen päällä lähellä Tarvaalanvirtaa. Esinelöydösten perusteella on arvioitu, että jo kivikauden ihmiset löysivät Hartikan 6500 eKr. Hyvät metsästysmaat ja kalavedet houkuttelivat asettumaan aloilleen.

Kihlakunnanoikeus määräsi v. 1690, että kosken rannalla sijaitsevan sepän torpan omistusoikeus kuului suhteellisesti Kuusveden kylän kaikille taloille. Vuonna 1727 torpparina mainitaan olleen seppä Juhani Hartikka. Isojaossa torppa jäi Niemelän virkatalolle, jonka jälkeen ”torppakontrahti” siirtyi Tahkokorven tilalle. Torpparivapautuksen aikaan 1920-luvulla Hartikasta tuli itsenäinen tila.

Vanhan hirsirakennuksen päädyssä on savupirtti 1600- tai 1700-luvulta. Itäpääty on rakennettu 1800-luvulla. Alun perin rakennuksessa oli läpikuljettava kuisti, johon rakennettiin keittiö ja suljettu eteinen 1900-luvun puolella. Matalalla hirsitorpalla on kivijalka ja maapohja sekä satulamainen aaltopeltikatto. Pihamaan läpi kulkee entinen papintie, jota pitkin Pietari Brahenkin oletetaan kulkeneen kirkossa vieraillessaan.

Torpassa asuttiin vuoteen 1962 saakka, jolloin pihapiiriin valmistui uusi päärakennus. Pihapiirissä on lisäksi navetta ja varastorakennuksia.  Savupirttiä entisöitiin ja esineistöä kerättiin erityisesti 1990-luvulla. Uuden omistajan myötä vuonna 2003 torpan itäpääty entisöitiin ja museon esineistöä asetettiin esille.

Aukioloajat – avoinna tilauksesta

Hartikan torppa on yksityinen kotimuseo, joka on avoinna tilauksesta.

Varustelu ja lisäpalvelut

  • tarvittaessa lisäpalvelulista
  • tähän

0400 641 349

Hartikantie 25,
41325 Laukkavirta

kari.rahkola@visionsystems.fi

Hartikantie 25

Hartikantie 25, Laukaa, Suomi

View larger map

#visitlaukaa

Voit jättää oman jälkesi jakamalla kuvia, kokemuksia tai muistoja Visit Laukaan some-kanavissa hashtagilla #visitlaukaa tai lähettämällä ehdotuksia myös muille seikkailijoille soveltuvista vierailukohteista ja tekemisestä.

Tehdään yhdessä Laukaa nauttimisen arvoiseksi paikaksi, Visit Laukaa!
X
X