Hietasyrjänkankaan harjulabyrintti

Haapalassa Metsoreitin varrella sijaitseva Hietasyrjänkangas häkellyttää kulkijan. Täällä jos missä voit nähdä, miten mahtavat jäätikkövirrat ovat kasanneet hiekkaa suistoalueilleen ja joenpohjiin muodostaen harjanteiden labyrintin. Sulavasta jäätiköstä tipahtaneet jäälohkareet ovat painaneet alueelle monia jyrkkärinteisiä suppia. Tuloksena on topografialtaan hyvin vaihteleva harjumaasto. Hiekkaharjujen päälle kasvaneet mäntymetsät ovat karun kauniita ja jäkälämatot peittävät maan.

Hietasyrjänkankaalla kulkee Metsoreitti Äijälän ja Suolahden suuntiin sekä useita merkitsemättömiä polkuja. Hietasyrjän kodalla olevassa luontotaulusta voit tutustua alueen geologiseen historiaa, metsätyyppeihin ja niiden kasvillisuuteen.

 

Hietasyrjänkankaan urheiluhistoria ja hyppyrimäki

Hietasyrjän kodalle johtavan reitin oikealla puolella on jyrkkä mäki, jonka rinteessä oli aikoinaan Laukaan Urheilijoiden hyppyrimäki. Alueella järjestettiin myös kansallisia hiihtokilpailuita. Tarina kertoo nuoren mäkihyppylegenda Matti Nykäsen käyneen mäestä hyppäämässä. Vuosikymmenet ovat hävittäneet rakennelmat alueelta.

Hietasyrjän kodalla on ulkonuotiopaikka, puuvarasto, puucee ja roskis.

 

Ajo-ohjeet

Hietasyrjänkangas sijaitseen Laukaan kunnan pohjoisosassa Haapalan kyläkoulun vieressä. Hietasyrjän kodalle pääsee Kuusaa-Äijälä-tieltä kääntymällä Hietasyrjäntielle. Noin 600 m päässä risteyksestä on tien varressa pieni levike ja opasteet Hietasyrjän kodalle, jonne on matkaan 500 m. Kodalle kulkeva Metsoreitti on merkitty maastoon sinisin merkein. Kodalle pääsee kesäaikaan kävellen ja pyöräilen ja talvella hiihtäen. Alue sopii hyvin myös lumikenkäilyyn.

Hietasyrjäntie,
4130 Kuusa

Hietasyrjäntie 192

Hietasyrjäntie 192, 41370 Laukaa, Suomi

View larger map

#visitlaukaa

Voit jättää oman jälkesi jakamalla kuvia, kokemuksia tai muistoja Visit Laukaan some-kanavissa hashtagilla #visitlaukaa tai lähettämällä ehdotuksia myös muille seikkailijoille soveltuvista vierailukohteista ja tekemisestä.

Tehdään yhdessä Laukaa nauttimisen arvoiseksi paikaksi, Visit Laukaa!
X
X