Voimaa vedestä ja miaisemista

Kuhankosken viehättävässä miljöössä yhdistyvät virtaavan veden kuohut ja vanhojen punatiilirakennusten historiallisuus. Riippusilta houkuttelee ottamaan keinuvia askelia ja rannan polut kulkemaan veden äärellä.

 

Kuhankosken voimalaitos ja sulkukanava

Kuhankosken voimalaitoksen punatiiliset rakennukset kertovat 1920-luvun alun teollistuvasta Keski-Suomesta. Putouskorkeudeltaan 3,5 m ja keskivirtaamaltaan 150 m³/s kosket valjastettiin tuottamaan sähköä Serlachiuksen omistamiin Jyväskylän Kankaan ja Mäntän paperitehtaille. Osan sähköstä saivat myös Laukaan kyläläiset.

Kuhankosken sulku yhdistää Saraaveden Laukkavirran Leppäveden Torronselkään. Kuhankosken kanava on 750 m pitkä ja se on Päijänne–Keitele kanavareitin viidestä sulusta pisin. Päijänne–Keitele kanavareitin rakensivat 1990–1993 neuvostoliittolaiset tasapainottamaan kauppavajettaan Suomen kanssa.

 

Kuhankosken riippusilta

Voimalaitoksen lisäksi paikalle rakennettiin myös W. G. Palmqvistin suunnittelemat kolme työläisten asuntoa ja riippusilta. Riippusillasta tuli tärkeä kulkureitti Kuhaniemen asukkaille, joiden matka Laukaan kirkonkylälle lyheni huomattavasti.

Vuonna 1966 rakennettu riippusilta pääsi huonoon kuntoon ja sitä uhkasi purkutuomio kesällä 2009. Kyläseura Kuhaset hankki sillan omistuksen voimalaitosyhtiöltä ja kunnosti uutteralla talkootyöllä sillan uuteen kukoistukseensa. Yli 50 metriä pitkän sillan vihkiäisiä pidettiin kesällä 2011.

 

Kolmen sillan reitti

Vuonna 1999 Liisanniemen sillan korvattua Kuhaniemen lossin, muodostui alueelle kolmen sillan reitti. Siihen kuuluvat Kuhankosken kanavan silta, riippusilta ja Liisanniemen silta. Reitti kulkee Harhalantietä myöten kanava- ja riippusillalle. Koskentietä myöten läpi kauniin Kuhankosken kylämaiseman Kuhankoskentielle. Tie yhtyy Laukkavirrantiehen, joka ylittää Liisanniemen siltaa pitkin Saraaven. Kantolantielle vie takaisin Harhalantien haaraan. Kolmen sillan 5 kilometrin mittaisen lenkin voi kulkea jalkaisin tai pyöräilen.

Puustellin työkylän käsityömyymälä ja majoituspalvelut ovat lähellä Kuhankoskea.

 

Ajo-ohjeet

Kuhankoski on noin neljän kilometrin päässä Laukaan keskustasta etelään Kantolantietä. Tieltä on opasteviitat Kuhankosen kanavalle ja riippusillalle Harhalantielle. Kuhankosken sulun vieressä on paikoitusalue samoin Harhalantien päässä Kuhankosken rannassa lyhytaikaiseen pysäköintiin.

Harhalantie 100,
41340 Laukaa

Harhalantie 100

Harhalantie 100, Laukaa, Suomi

View larger map

#visitlaukaa

Voit jättää oman jälkesi jakamalla kuvia, kokemuksia tai muistoja Visit Laukaan some-kanavissa hashtagilla #visitlaukaa tai lähettämällä ehdotuksia myös muille seikkailijoille soveltuvista vierailukohteista ja tekemisestä.

Tehdään yhdessä Laukaa nauttimisen arvoiseksi paikaksi, Visit Laukaa!
X
X