Hietasyrjänkangas

Hietasyrjänkaan harju- ja suppalabyrintti haastaa jalkoja, suunnistustaitoja ja mielikuvitusta.

Hietasyrjänkankaan harjulabyrintti

Haapalassa Metsoreitin varrella sijaitseva Hietasyrjänkangas häkellyttää kulkijan. Täällä jos missä voit nähdä, miten mahtavat jäätikkövirrat ovat kasanneet hiekkaa suistoalueilleen ja joenpohjiin muodostaen harjanteiden labyrintin. Sulavasta jäätiköstä tipahtaneet jäälohkareet ovat muodostaneet alueelle monia jyrkkärinteisiä suppia. Tuloksena on topografialtaan hyvin vaihteleva harjumaasto. Hiekkaharjujen päälle kasvaneet mäntymetsät ovat karun kauniita jäkälämattojen peittäessä maata.

Hietasyrjänkankaalla kulkee Metsoreitti Äijälän ja Suolahden suuntiin sekä useita merkitsemättömiä polkuja. Hietasyrjän kodalla olevassa luontotaulusta voit tutustua alueen geologiseen historiaa, metsätyyppeihin ja niiden kasvillisuuteen.

Hietasyrjänkankaalla on oma urheiluhistoriansa
Hietasyrjän kodalle menevän reitin oikealla puolella olevassa jyrkkärinteisessä montussa on ollut aikoinaan Laukaan Urheilijoiden hyppyrimäki ja alueella on pidetty kansallisia hiihtokilpailuita. Tarina kertoo nuoren mäkihyppylegenda Matti Nykäsen käyneen mäestä hyppäämässä. Vuosikymmenet ovat hävittäneet rakennelmat alueelta.

Hietasyrjän kodalla on ulkonuotiopaikka, puuvarasto, puucee ja roskis.

Ajo-ohjeet
Hietasyrjänkangas sijaitseen Laukaan kunnan pohjoisosassa Haapalan kyläkoulun vieressä. Hietasyrjän kodalle pääsee Kuusaa-Äijälän tieltä kääntymällä Hietasyrjäntielle. Noin 600 m päässä risteyksestä on tienvarressa pieni parkkipaikka ja opasteet Hietasyrjän kodalle, jonne on matkaan 500 m. Kodalle kulkeva Metsoreitti on merkitty maastoon sinisin merkein. Kodalle pääsee sulanmaan aikaan kävellen ja pyöräilen sekä talvella hiihtäen. Alue sopii hyvin myös lumikenkäilyyn.

Hietasyrjäntie, 4130 Kuusa