Metsoreitti

Laukaan läpi kulkeva tunnettu ulkoilureitti kotine ja laavuineen. Reitin varrella matkailukeskukset Peurunka ja Varjola.

50 km ulkoilureittiä

Laukaan kunnan ulkoilureitistön selkärangan muodostaa koko kunnan läpi menevä Metsoreitti. 50 km mittaista reittiä myöten päässee kulkemaan Jyväskylästä Suolahteen Keitele hotelliin tai Äijälään. Reitti kulkee Leppäveden, Vihtavuoren, Laukaan, Peurungan, Kuusaan ja Haapalan kylien kautta. Matkan varrella on 15 kotaa tai laavua. Talvella Metsoreitti on hiihtäjien käytössä ja sulanmaan aikaan kävelijöiden ja pyöräilijöiden. Reitti on merkitty sinisin merkein maastoon.

Metsoreitti palvelee monipuolisesti retkeilijöitä
Metsoreitti soveltuu hyvin päiväretkeilyyn, vaeltamiseen ja maastopyöräilyyn. Laavut ja kodat sijaitseva lyhyiden matkojen päästä kylistä ja palvelevat niin päiväretkeläisiä kuin yöpyjiäkin. Metsoreitin varrella on useita geokätköjä vaikka geokätkövaelluksen tekemiseen.

Metsoreitin retkeilytarjontaa täydentävät yhteydet Multamäkeen sekä Oitinmäen näköalapaikalle. Metsoreitti kulkee myös hienon Hietasyrjän harju-suppa-alueen kautta.

Vaihtelevaa maastoa
Keski-Suomalaiseen maisemaan kuuluvat mäet ja niitä riittää myös Metsoreitillä. Pääosin Metsoreitti kulkee ihmisen muokkaamassa maastossa talousmetsissä, peltoalueilla ja hiekkamontuilla. Reitti kulkee latupohjia ja teitä myöten. Sulan maan aikaan matkan varrella on märkiä ja pehmeitä paikkoja, hiekkaa ja kovaa alustaa.

Toimiva latuverkosto
Talvella Metsoreitti on hiihtäjien käytettävissä. Valaistua latua pitkin pääsee hiihtämään Peurungasta Ampujien majalle. Heposuon ja Tiituspohjan välillä n. 2 km matkalla ei ole valoja. Latu on pääosin vaativuudeltaan keskivaikea.
Metsoreitin latutarjontaa täydentävät Multamäkeen ja Laukaan kirkonkylälle menevät ladut, perinteisien latu Haukilammelta Heposuolle, Tiituspohjan 6,7 km lenkki ja mahdollisuus hiihtää Karhujärven laavun kautta Jyväskylän Palokkaan.

Metsoreitillä tapahtuu
Maaliskuun alussa hiihtokelinen ollessa parhaimmillaan Metsoreitillä on järjestetty vuosittain Laukaan laturekipäivä ja Neljän vuoren hiihtoon Jyväskylästä Peurunkaan.

Ajo-ohjeet

Metsoreitille pääsee useasta eri paikasta. Parkkipaikkoja on Ampujien majalla, Tiituspohjassa Karhujärventien päässä, Vihtavuoressa Ruutitehtaan- ja Haukilammenteitten vieressä, Peurungan jäähallin parkkialue, Kuusaassa Varjolan tilan ja Koskikahvion parkkipaikat, Haapalassa Hietasyrjäntien varressa, Haapalan koululla sekä Korkeakosken- ja Haapalantien risteyksessä ja Äijälän koulun parkkialueella.

Metsoreitille pääsee myös linja-autolla
Jyväskylän liikenteen reitillä 41 Jyväskylästä Peurunkaan Tiituspohjan, Vihtavuoren ja Laukaan kautta on useita pysäkkejä, joilta on lyhyt kävelymatka Metsoreitille. Lisäksi Jyväskylä – Äijälä sekä Jyväskylä – Äänekoski linja-autoilla pääsee Metsoreitin lähelle.

Metsoreitti on osa Laukaan kunnan ulkoilureittejä, jotka löytyvät Laukaan karttapalvelusta

Ampumaradantie, 41340 Laukaa