50 km ulkoilureittiä

Laukaan kunnan ulkoilureitistön selkärangan muodostaa Laukaan halki kulkeva Metsoreitti, jota pitkin pääse Jyväskylästä Suolahteen tai Äijälän kylään pohjoisessa Laukaassa. Reitin kokonaispituus on noin 50 kilometriä. Reitti kulkee Jyväkylästä Ampujien majalta Leppäveden, Vihtavuoren, Laukaan, Peurungan, Kuusaan ja Haapalan kylien kautta. Matkan varrella on 15 kotaa tai laavua. Talvella Metsoreitti on hiihtäjien käytössä. Kesäisin reittiä käyttävät lenkkeilijät, patikoijat ja maastopyöräilijät. Reitti on merkitty sinisin merkein maastoon.

Päiväretkiä ja yön yli vaelluksia Metsoreitillä

Metsoreitti soveltuu hyvin päiväretkeilyyn sekä vaeltamiseen ja maastopyöräilyyn. Laavut ja kodat sijaitsevat lyhyiden matkojen päästä kylistä ja palvelevat niin päiväretkeläisiä kuin yöpyjiäkin. Metsoreitin varrelta löytyy myös useita geokätköjä vaikka geokätkövaelluksen tekemiseen.

Metsoreitiltä on yhdysreitit Peurunka- Kuusa (Kuusaankoski) – väliltä myös Multamäkeen sekä Oitinmäen näköalapaikalle. Peurungassa sijaitsee hyvän olon keskus kylpylähotelli Peurunka. Kuusassa puolestaan voi yöpyä ja ruokailla Varjolassa. Metsoreitti kulkee myös ainutlaatuisen Hietasyrjänkankaan harju-suppa-muodostelman kautta.

 

Mäkiä, peltoja ja talousmetsää

Keskisuomalaiseen maisemaan kuuluvat mäet ja niitä riittää myös Metsoreitillä. Metsoreitti kulkee pääosin ihmisen muokkaamassa maastossa talousmetsissä, peltoalueilla ja hiekkamontuilla. Reitti kulkee latupohjia ja teitä myöten. Sulan maan aikaan matkan varrella on märkiä ja pehmeitä paikkoja, hiekkaa ja kovaa alustaa.

 

Valaistua latua lähes 30 km Metsoreitistä

Talvella Metsoreitti on hiihtäjien käytössä. Valaistua latua pitkin pääsee hiihtämään Peurungasta Ampujien majalle. Heposuon ja Tiituspohjan välillä n. 2 km matkalla ei ole valoja. Latu on pääosin vaativuudeltaan keskivaikea.
Metsoreitin latutarjontaa täydentävät Multamäkeen ja Laukaan kirkonkylälle menevät ladut, perinteisien latu Haukilammelta Heposuolle, Tiituspohjan 6,7 km lenkki ja mahdollisuus hiihtää Karhujärven laavun kautta Jyväskylän Palokkaan.

Metsoreitillä tapahtuu

Maaliskuun ensimmäisenä lauantaina vuosittain järjestetään Laukaan laturetkipäivä. Myös Ski Jyväskylä Marathon -reitti kulkee Metsoreittiä pitkin Jyväskylästä Peurunkaan.

Ajo-ohjeet ja autojen paikoitus

Metsoreitille pääsee useasta eri paikasta. Parkkipaikkoja on Ampujien majalla, Tiituspohjassa Karhujärventien päässä, Vihtavuoressa Ruutitehtaan- ja Haukilammenteiden vieressä, Peurungan jäähallin parkkialueella, Kuusaan kosken molemmin puolin Varjolassa ja Koskikahviossa, Haapalassa Hietasyrjäntien varressa, Haapalan koululla sekä Korkeakosken- ja Haapalantien risteyksessä ja Äijälän koulun parkkialueella.

Metsoreitille myös linja-autolla

Jyväskylän liikenteen reitillä 41 Jyväskylästä Peurunkaan Tiituspohjan, Vihtavuoren ja Laukaan kautta on useita pysäkkejä, joilta on lyhyt kävelymatka Metsoreitille. Lisäksi Jyväskylä–Äijälä sekä Jyväskylä–Äänekoski linja-autoilla pääsee Metsoreitin lähelle.

Laukaa

Metsoreitti

Metsoreitti, Ampumaradantie, Laukaa, Suomi

View larger map

#visitlaukaa

Voit jättää oman jälkesi jakamalla kuvia, kokemuksia tai muistoja Visit Laukaan some-kanavissa hashtagilla #visitlaukaa tai lähettämällä ehdotuksia myös muille seikkailijoille soveltuvista vierailukohteista ja tekemisestä.

Tehdään yhdessä Laukaa nauttimisen arvoiseksi paikaksi, Visit Laukaa!
X
X