Kuhankoski ja kolmen sillan reitti

Kuhankosken miljöössä yhdistyvät luonnon- ja kulttuurimaiseman kauneus, joita voi ihailla kolmelta Saraaveden ylittävältä sillalta

Vesivoimaa

Kuhankosken viehättävässä miljöössä yhdistyvät virtaavan veden kuohut ja vanhojen punatiilirakennusten historiallisuus. Riippusilta houkuttelee ottamaan keinuvia askelia ja rannan polut kulkemaan hetken veden äärellä.

Kuhankosken voimalaitos
Kuhankosken voimalaitoksen punatiiliset rakennukset kertovat 1920-luvun alun teollistuvasta Keski-Suomesta. Putouskorkeudeltaan 3,5 m ja keskivirtaamaltaan 150 m³/s kosket valjastettiin tuottamaan sähköä Serlachiuksen omistamiin Jyväskylän Kankaan ja Mäntän paperitehtaille. Osan sähköstä saivat myös Laukaan kyläläiset.

Kuhankosken riippusilta
Voimalaitoksen lisäksi paikalle rakennettiin myös W. G. Palmqvistin suunnittelemat kolme työläisten asuntoa ja riippusilta. Riippusillasta tuli tärkeä kulkureitti Kuhaniemen asukkaille, lyhenihän matka Laukaan kirkonkylälle huomattavasti.

Vuonna 1966 rakennettu riippusilta pääsi huonoon kuntoon ja sitä uhkasi purkutuomio kesällä 2009. Kyläseura Kuhaset hankki sillan omistuksen voimalaitosyhtiöltä ja kunnosti uutteralla talkootyöllä sillan uuteen kukoistukseensa. Yli 50 m kunnostetun sillan vihkiäisiä pidettiin kesällä 2011.

Kuhankosken sulku
Kuhankosken sulku yhdistää Saraaveden Laukkavirran Leppäveden Torronselkään. Kuhankosken kanava on 750 m pitkä, ollen pisin sulkukanava Päijänne-Keitele kanavareitin viidestä sulusta. Päijänne-Keitele kanavareitin rakensivat 1990-1993 neuvostoliittolaiset tasapainottamaan kauppavajettaan Suomen kanssa.

Kolmen sillan reitti
Kuhaniemen lossin korvauduttua vuonna 1999 Liisanniemen sillalla muodostui alueelle kolmen sillan reitti. Siihen kuuluvat Kuhankosken kanavan silta, riippusilta ja Liisanniemen silta. Reitti kulkee Harhalantietä myöten kanava- ja riippusillalle. Koskentietä myöten läpi kauniin Kuhankosken kylämaiseman Kuhankoskentielle. Tie yhtyy Laukkavirrantiehen, joka ylittää Liisanniemen siltaa pitkin Saraaven. Kantolantielle vie takaisin Harhalantien haaraan. Kolmen sillan noin 5 km lenkin voi kulkea jalkaisin tai pyöräilen.

Puustellin työkylän käsityömyymälä ja majoituspalvelut ovat lähellä Kuhankoskea.

Ajo-ohjeet

Kuhankoski on noin neljän kilometrin päässä Laukaan keskustasta etelään Kantolantietä. Tieltä on opasteviitat Kuhankosen kanavalle ja riippusillalle Harhalantielle. Kuhankosken sulun vieressä on parkkialue samoin Harhalantien päässä Kuhankosken rannassa.

Harhalantie, 41340 Laukaa