Mustavuoren ulkoilualue

Lievestuoreen Mustavuoren reiteiltään monipuolinen ulkoilualue houkuttelee liikkumaan kaikkina vuodenaikoina.

Reittejä kuntosi mukaan

Lievestuoreen keskustasta 4 km päässä sijaitseva Mustanvuoren ulkoilualue tarjoaa monipuolisen reittivalikoiman, hyvin hoidetut reitit ja pari tulistelupaikkaa. Valittavana on 3, 5, 7 ja 9 km rengaslenkit. 9 km lenkiltä voi poiketa 1,5 km pituiselle polulle Lievestuoreen rantaan.

Sulaan maan aikaan reitit kulkevat helppokulkuisia latupohjia ja metsäautoteitä myöten. Talvisin reiteillä kulkee hiihtoladut ja sään salliessa jäälatu Mustavuoren rannasta Lievestuoreelle. 3 ja 5 km ladut ovat talvisin valaistuja.

Ympäristöongelmasta ulkoilualueeksi
Lyhin 3 km lenkki kulkee entisen lipeälammen ympäri Koivusuon helpon tasaisessa maastossa. Lievestuoreen selluloosatehtaan jätevesilammikko oli vuosikymmenet haiseva ympäristöongelma. Kuivatettu ja täytetty Lipeälampi on nykyisin puuton kenttä, jonka entiselle jätevesienpuhdistusasemalle on perustettu nykyinen parkkialue.

Suosittu hiihtopaikka
Mustavuoresta löytyy tasaisen ja mäkisemmän maaston ystäville reittivaihtoehtoja. Koivusuon kota entisen Lipeälammen vieressä ja Mustavuoren itärinteellä oleva kota ja laavu tarjoavat miellyttävät taukopaikat retkeilijöille. Monipuolinen reittivalikoima ja selkeä viitoitus tekevät Mustavuoren ulkoilualueen sopivaksi monen ikäisille ja tasoisille liikkujille.

Monenlaista metsää
Reitin varrella on nähtävissä kaiken ikäistä metsää hakkuuaukioista, taimikoihin ja vanhempiin metsiin. Pienet kosteikkoalueet ja eri metsätyypit tuovat vaihtelua kasvillisuuteen. Mustavuoren itärinteiden karuilla kallioilla kasvaa kaunista mäntymetsää jäkälä ja sammalpeitteineen.

Tulistelupaikkoja alueella on kaksi Koivusuon kota ja Mustavuoren kota ja laavu. Molemmilla on puuvarasto, puucee ja roskis. Mustavuoren kodalla olevassa luontotaulussa on alueen kartta ja tietoa luonnosta.

Ajo-ohjeet

Mustavuoren ulkoilualue sijaitsee 4 km Lievestuoreelta Jyväskylään päin. 9-tien vieressä on parkki- ja ulkoilualueen lähtöpaikka. Toinen parkkipaikka on Saviontien varressa heti Kuopiontieltä käännyttäessä.

Kuopiontie 1227, 41400 Lievestuore