Jylhä rotkolaakso jääkaudelta

Hitonhauta on jylhä jääkauden jäljiltä syntynyt, noin 800 metriä pitkä ja 30-40 metriä leveä rotkolaakso ja upea retkeilykohde. Kansantarinat kertovat Hitto-menninkäisestä, joka on säikytellyt ihmisiä rotkossa. Hiton kivettyneet kasvot voi löytää rotkon kallioseinämästä.

Hitonhauta sijaitsee Valkolan kylässä Laukaassa. Rotkon pystysuorat, runsaan rakoilun lohkomat kallioseinämät kohoavat 10–20 metrin korkeuteen. Rotkovajoamasta löydät jyrkänteitä, silokallioita, luolamaisia onkaloita, kallioterasseja ja hyllyjä. Rotko syvenee kaakosta luoteeseen. Kallioseinämien juurella ja rotkon pohjalla on runsaasti lohkareikkoa. Rotkon pohjoispäässä on luola, jonne mahtuu kiipeämään. Luolan toinen suuaukko on korkealla seinämässä. Talvisin rotkon seinämille muodostuu valtavat jääputoukset, joita voi tulla ihailemaan lumikengin tai matalamman lumen aikaan rotkon pohjalle tallautuvaa polkua pitkin. Hitonhaudan polun alussa on laavu ja nuotiopaikka. Matkaa parkkipaikalta rotkolle on noin 1,5 km.

Hitonhaudan ainutlaatuisen herkkä luonto

Hitonhauta on osa Laukaan kirkolta Saarijärvelle ulottuvaa runsaan 100 pituista harjujaksoa. Hitonhaudan rotko on geologisesti ja kasvistollisesti merkittävää Natura 2000 -aluetta. Hitonhauta on ainutlaatuinen luontokohde Keski-Suomessa ja sen luonto sammalineen ja kasveineen hyvin herkkä kulumiselle. Kunnioitathan alueen luontoa ja liikut vastuullisesti ja turhaa kulumista estäen jo valmiiksi tallatuilla poluilla. Niin moni muukin pääsee nauttimaan sen luonnontilaisesta, mystisestä rauhasta myös tulevaisuudessa ja luonto kiittää!

Rotkolaaksossa kulku vastuullisesti

Rotkossa maasto on ajoittain vaikeakulkuista ja liukasta. Matkalla on kaatuneita puita ja runsaasti lohkareikkoa. Pohjoispäästä pääsee nousemaan jyrkänteen rinnettä pitkin rotkon reunalla kulkevalle polulle ja edelleen metsäautotielle ja takaisin Harisen laavulle.

Rotkon ainultaatuisen herkän luonnon suojelemiseksi ei ole rakennettu massiivisia opasteita eikä isoja parkkialueita. Rotko ja sinne johtavat tiet sijaitsevat yksityisillä mailla, eikä alueelle johtavalla reitillä ole ylläpitäjää. Maanomistaja sekä jokainen luontoa kunnioittava vierailija haluaa säilyttää rotkolaakson luonnonvaraisessa tilassaan. Tienvarsiopasteet ovat osittain kuluneita, eikä rotkolaaksossa ole erillisiä opasteita. Luontopolun opastus- ja kunnostusmahdollisuuksia selvitetään.

Huomioitavaa: Kohde ei sovi liikuntarajoitteisille.

 

 

Ajo-ohjeet Hitonhaudalle

Helpoiten Hitonhaudalle pääsee Valkolan kylän suunnasta Valkolantieltä, josta on puiset opasteet Hitonhaudalle. Parkkilevikkeen vieressä on Harisen laavu ja parkkipaikalta on noin 1,5 km:n kävelymatka metsätietä pitkin rotkolle johtavan polun alkuun. Opasteet johdattavat polulle, josta pääsee rotkoon sen eteläpäästä.

Hitonhaudantie 102,
Laukaa

#visitlaukaa

Voit jättää oman jälkesi jakamalla kuvia, kokemuksia tai muistoja Visit Laukaan some-kanavissa hashtagilla #visitlaukaa tai lähettämällä ehdotuksia myös muille seikkailijoille soveltuvista vierailukohteista ja tekemisestä.

Tehdään yhdessä Laukaa nauttimisen arvoiseksi paikaksi, Visit Laukaa!
X
X