Jylhä rotkolaakso jääkaudelta

Hitonhauta on jylhä ja vaikuttava, noin 800 metriä pitkä ja 30-40 metriä leveä rotkolaakso Valkolan kylässä Laukaassa. Rotkon pystysuorat, jyrkänteiset, runsaan rakoilun lohkomat kallioseinämät ovat 10–20 metriä korkeita. Rotkovajoamassa on karuja kallioita, jyrkänteitä, lohkareikkoja, silokallioita, luolamaisia onkaloita, kallioterasseja ja hyllyjä. Rotko syvenee kaakosta luoteeseen. Kallioseinämien juurella ja rotkon pohjalla on runsaasti lohkareikkoa. Rotkon pohjoispäässä on luola, jonne mahtuu kiipeämään. Luolan toinen suuaukko on korkealla seinämässä. Talvisin rotkon seinämille muodostuu valtavat jääputoukset, joita voi tulla ihailemaan lumikengin tai matalamman lumen aikaan myös rotkon pohjalle tallattua polkua pitkin. Hitonhaudan luontopolun alussa on laavu ja nuotiopaikka. Matkaa parkkipaikalta rotkolle on noin 1,5 km. Kansantarinat kertovat Hitto-menninkäisestä, joka on säikytellyt ihmisiä rotkossa. Hiton kivettyneet kasvot löytyvät kallioseinämästä.
Hitonhauta on osa Laukaan kirkolta Saarijärvelle ulottuvaa 106 km pituista harjujaksoa. Hitonhaudan rotko on geologisesti ja kasvistollisesti merkittävää Natura 2000 -aluetta.
Kohde ei sovi liikuntarajoitteisille.

Ajo-ohjeet
Helpoiten Hitonhaudalle pääsee Valkolan kylän suunnasta Valkolantieltä, josta on puiset opasteet Hitonhaudalle. Parkkipaikan vieressä on Harisen laavu ja parkkipaikalta on noin 1,5 km:n kävelymatka metsätietä pitkin rotkolle johtavan polun alkuun. Opasteet johdattavat polulle, josta pääsee rotkoon sen eteläpäästä. Rotkon alueella ei ole opasteita. Rotkossa maasto on vaikeakulkuista ja liukasta. Matkalla on kaatuneita puita ja runsaasti lohkareikkoa. Pohjoispäästä pääsee nousemaan jyrkänteen rinnettä pitkin rotkon reunalla kulkevalle polulle ja edelleen metsäautotielle ja takaisin Harisen laavulle. Luontopolun opastus- ja kunnostusmahdollisuuksia selvitetään.

Hitonhaudantie 102,
Laukaa

#visitlaukaa

Voit jättää oman jälkesi jakamalla kuvia, kokemuksia tai muistoja Visit Laukaan some-kanavissa hashtagilla #visitlaukaa tai lähettämällä ehdotuksia myös muille seikkailijoille soveltuvista vierailukohteista ja tekemisestä.

Tehdään yhdessä Laukaa nauttimisen arvoiseksi paikaksi, Visit Laukaa!
X
X