Kuusaankosken kuohut

Kuusaankoski on Keski-Suomen suurin vapaana virtaava koski Suolahdentien varrella Kuusaassa. Sen kuohuja kannattaa pysähtyä ihailemaan kaikkina vuoden ja vuorokauden aikoina. Vanhalta liikenteeltä suljetulta maantiesillalta tämä käy helpoiten. Kosken ja sulun välissä oleva Pollosaari on luonnonkaunis paikka, jonka laavulla voit kuunnella kosken kuohuntaa eväitä nauttien. Kevyenliikenteen väylää myöten voit käydä katsomassa saaren toisella reunalla olevaa Keiteleen kanavan sulkua.

Vuolaana virtaava Kuusaankoski Vatianjärven ja Saraveden välissä on nähtävyys itsessään. Se rauhoitettiin voimalaitosrakentamiselta vuonna 1987. Koski on harvoja erittäin uhanalaisen järvitaimenen lisääntymispaikkoja. Koski on suosittu vapakalastuspaikka. Tietoja kalastusluvista löydät Varjolan tilan kotisivuilta.

Pollonsaaren lehtomainen kasvillisuus vanhoine puineen, saaren edustan puusaaret ja virran sammaliset kivet muodostavan kauniin luonnonmukaisen maiseman.

 

Tukinuittoa, voimalaitos ja maantie

Koski on ollut Kuusan kylän kohiseva sydän, jonka rannalla ovat sijainneet myllyt ja saha. Paikalla on näkyvissä vanhoja rakenteita kuten Pollonsaaren läpi menevä kapea venekanavauoma, jota on käytetty myös tukinuittoon. Se rakennettiin vuonna 1862, samaan aikaan saaren kautta menneen ensimmäisen maantiesillan kanssa. Kosken ylittävä rautatiesilta on peräisin vuodelta 1898. Saaressa on myös punatiilinen voimalaitosrakennus 1920-luvulta. Veneuoman kautta virrannutta vettä käytettiin kylän sähköistämiseen.

Nykyisen ulkoasunsa Kuusaa on saanut 1990-luvun alussa uuden maantiesillan, sulun ja kevyenliikenteenväylän rakentamisten valmistuttua. Kuusaankosken sulku on yksi viidestä Keitele–Päijänne-kanavareitin suluista. Siinä tasataan Vatianjärven ja Saraveden välinen 4 metrin korkeusero veneilijöille. Keitele–Päijänne-kanavareitin rakensivat 1990–1993 neuvostoliittolaiset tasapainottamaan kauppavajettaan Suomen kanssa.

 

Kuusaankoski on helppo virkistäytymis- ja retkipaikka

Kuusaankosken laavulla on nuotiopaikka, puuvarasto ja roskis. Kesäisin Koskikahvio ja Varjolan tila tarjoavat syötävää ja juotavaa sekä monipuolista ohjelmapalvelua.

Kuusasta pääsee helposti Metsoreitille, joka kulkee Peurungasta Varjolan tilan läpi koskelle, kevyenliikenteen väylää pitkin kosken yli ja jatkuu Suolahdentien (tie 637) toiselta puolelta kohti Haapalaa ja Suolahtea tai Äijälää.

Vähän matkan päästä koskesta sijaitsee Oitinmäen komea harju, jonne pääsee Peurungan suuntaan menevää Metsoreittiä myöten. Oitinmäen kodalta on opaste mäen päällä olevalle näköalapaikalle. Varjolan tilan parkkipaikalta näköalapaikalle on matkaa kilometrin verran.

 

Ajo-ohjeet

Kuusaa sijaitsee 6,5 kilometriä Laukaan keskustasta pohjoiseen Suolahdentien (637) varrella. Parkkipaikkoja on kosken molemmin puoli, Koskikahvion sekä Varjolan tilan pihassa. Molemmilta parkkipaikoilta pääsee koskelle, Kuusaan sulkukanavalle ja ison ja pienen Kuusaankosken välisellä Pollosaarella sijaitsevalle Kuusaan laavulle kevyenliikenteenväylän siltoja pitkin.

Suolahdentie 610,
4130 Kuusa

Suolahdentie 610

Suolahdentie 610, Laukaa, Suomi

View larger map

#visitlaukaa

Voit jättää oman jälkesi jakamalla kuvia, kokemuksia tai muistoja Visit Laukaan some-kanavissa hashtagilla #visitlaukaa tai lähettämällä ehdotuksia myös muille seikkailijoille soveltuvista vierailukohteista ja tekemisestä.

Tehdään yhdessä Laukaa nauttimisen arvoiseksi paikaksi, Visit Laukaa!
X
X