Kuusaankoski

Kosken kuohuntaa, luontoelämyksiä, kalastusta, syötävää ja juotavaa kauniissa maisemissa vesistön äärellä.

Kuusaankosken kuohut

Kuusaankoski on Keski-Suomen suurin vapaana virtaava koski Suolahdentien varrella Kuusaassa. Sen kuohuja kannattaa pysähtyä ihailemaan kaikkina vuoden ja vuorokauden aikoina. Vanhalta liikenteeltä suljetulta maantiesillalta tämä käy helpoiten. Kosken ja sulun välissä oleva Pollosaari on luonnonkaunis paikka, jonka laavulla voit kuunnella kosken kuohuntaa eväitä nauttien. Kevyenliikenteen väylää myöten voit käydä katsomassa saaren toisella reunalla olevaa Keiteleen kanavan sulkua.

Luonnonkauneutta
Vuolaana virtaava Kuusaankoski Vatianjärven ja Saraveden välissä on nähtävyys itsessään. Se rauhoitettiin voimalaitosrakentamiselta vuonna 1987. Koski on harvoja erittäin uhanalaisen järvitaimenen lisääntymispaikkoja. Koski on suosittu vapakalastuspaikka. Tietoja kalastusluvista löydät Varjolan tilan kotisivuilta.

Pollonsaaren lehtomainen kasvillisuus vanhoine puineen, saaren edustan puusaaret ja virran sammaliset kivet muodostavan kauniin luonnonmukaisen maiseman.

Kulttuurihistoriaa
Koski on ollut Kuusaankylä sydän, jonka rannalla ovat sijainneet myllyt ja saha. Paikalla on näkyvissä vanhoja rakenteita kuten Pollonsaaren läpi menevä kapea venekanavauoma, jota on käytetty myös tukin uittoon. Se on rakennettu vuonna 1862, samaan aikaan kun saaren kautta mennyt ensimmäinen maantiesilta. Kosken ylittävä rautatiesilta on peräisin vuodelta 1898. Saaressa on punatiilinen voimalaitosrakennus 1920-luvulta kun veneuoman kautta virrannutta vettä käytettiin kylän sähköistämiseen.

Nykyisen ulkoasunsa Kuusaa on saanut 1990-luvun alussa uuden maantiesillan, sulun ja kevyenliikenteenväylän rakentamisten valmistuttua. Kuusaankosken sulku on yksi viidestä Päijänne-Keitele kanavareitin suluista. Siinä tasataan Vatianjärven ja Saraveden välinen 4 m korkeusero veneilijöille. Päijänne-Keitele kanavareitin rakensivat 1990-1993 neuvostoliittolaiset tasapainottamaan kauppavajettaan Suomen kanssa.

Kuusaankoski on helppo virkistäytymis- ja retkipaikka
Kuusaankosken laavulla on nuotiopaikka, puuvarasto ja roskis. Kesäisin Koskikahvio ja Varjolan tila tarjoavat syötävää ja juotavaa sekä monipuolista ohjelmapalvelua.

Kuusata pääsee helposti Metsoreitille, joka kulkee kevyenliikenteen väylää myöten kosken yli. Metsoreittiä myöten voi sulanmaan aikaan patikoida tai pyöräillä sekä talvisin hiihtää Äijälän ja Peurungan suuntiin.

Vähän matkan päästä koskesta sijaitsee Oitinmäen komea harju, jonne pääsee Peurungan suuntaan menevää Metsoreittiä myöten. Oitinmäen kodalta on opaste mäen päällä olevalle näköalapaikalle. Varjolan tilan parkkipaikalta näköalapaikalle on matkaa kilometrin verran.

Ajo-ohjeet
Kuusaa sijaitseen Laukaan keskustasta 6,5 km pohjoiseen Suolahdentien (637) varrella. Koskikahvion ja Varjolan tilan pihassa ovat parkkialueet. Kevyenliikenteenväylän siltoja myöten pääsee molemmilta parkkipaikoilta koskelle, sululle ja Kuusaan laavulle.

Suolahdentie 610, 4130 Kuusa